Familie
Oma
Geschreven door ik, Op 15-12-2009 13:59
mn oma is overleden, ze was al in de 90, dus een mooie leeftijd zoals ze dat zeggen.
Helaas voel ik er niks bij, ben niet verdrietig ofzo en het is echt niet alsof ik niets om haar gegeven heb, integendeel zelfs. Maar ik voel gewoon geen verdriet en ik ben bang dat als ik dit tegen iemand zeg dat ik dan meteen als koud en ongevoelig wordt bestempeld. Het is ook niet dat ik nooit iets voel (genoeg zelfs), ik begrijp het gewoon niet. Mensen om me heen zijn ogenschijnlijk wel verdrietig, maar ik kan ze niet helpen omdat ik het gevoel niet deel. Ik weet gewoon niet wat ik moet doen om ze beter te laten voelen.
Eigenlijk zouden we moeten vieren dat ze heeft geleefd, proosten op het leven dat ze ons gegeven heeft, blij zijn dat ze zo lang heeft mogen leven, maar ik weet dat als ik dat zeg dat ze me helemaal gek zullen vinden.
gr
reactie Meneer, Op 15-12-2009 22:25
Je hebt eigenlijk helemaal gelijk. Maar jij bekijkt het vanuit het oogpunt van je oma en de andere mensen vanuit hun eigen oogpunt.
Wees blij dat je de positieve dingen in het leven ziet en er is niks mis met je :)
reactie Gast, Op 16-12-2009 12:42
Wat je hebt geschreven , is niet ongewoon.
Mijn moeder is twee jaar geleden overleden, na haar overlijden zijn er verschillende incidenten geweest m.b.t. haar "aanwezigheid". Ik beruste me in de gedachte dat ze er niet meer was en nadat ze haar "aanwezigheid" bij mij kenbaar maakte werd ik boos en gaf mentaal aan dat ze naar het licht moest en zich niet langer aan deze wereld moest binden.
Natuurlijk denk ik weleens aan haar.
Zelf heb ik geen verdriet, over haar heengaan. Ik heb me erin berust. En dat is anders dan verdriet.
Berusting geeft, dat je balans weet te vinden in emotie en ratio.
Verdriet, sterke gedachten aan de overledene, kan een overgang naar "Het Licht" tegenhouden. Jouw houding is een berusting en niet het kille of verdrietloze. Dat anderen zich verdrietig voelen is meer een ego-kwestie. Gedachten over het verlies van een dierbare, waarmee ze jaren een goede band hebben gehad. Ook hierin zijn verschillende niveaus van verdriet. Maar ook is de band die je, tijdens haar/zijn leven, met de overledene hebt gehad is een factor. Bejaarde familieleden zullen zich dieper in het verdriet nestelen dan jongere.
De tijd zal zich daarin als een deken over het verdriet heenleggen.
reactie ik, Op 18-12-2009 12:22
ik wil ff bedanken voor de fijne reacties, het is prettig om te weten dat ik niet helemaal alleen sta in deze
Copyright © 2019 Geheimen van Nederland! De anonieme geheimensite! Geheimen van Nederland staat onder eindredactie van psycholoog-onderzoeker dr. Andreas Wismeijer.