Gezondheid
Wel of geen ritalin
Geschreven door pietje, Op 28-11-2007 19:39
We hebben een zoon van 9 jaar. Toen hij geboren is was hij al actief, na 9 mnd. is hij gestopt met slapen. Je wilt het niet geloven 24 uur op en 24 uur af. Mijn man en ik draaden wissel diensten. Huilen deed hij niet maar een kind van 1 jaar laat je niet alleen wakker. Na een lange weg naar het ziekenhuis, waar hij werd onder zocht, allerlei onderzoeken maar ze hebben nooit iets kunnen vinden. We werden doorgestuurd naar een kinder psygoloog. Na een aantal sessie's was de eerste vraag of wij onze zoon mishandelde, en dat hij hdhd had. De oplossing was om hem uit huis te plaatsen Ik sloeg op dat moment dicht, en ze vonden mij MAT reageren, WAT WIL JE, IK EN MIJN KIND MISHANDELEN?? Ik ben direct naar mijn huisarts gerent, die mij goed heeft opgevangen. Volg je moeder instinct en daar waar nodig is help ik je. Het ging steeds beter met onze zoon en hij slaapt vanaf zijn 4 erg goed. Maar nu het probleem (of eigenlijk de leraren) mee zit. Thuis gaat het erg goed, maar op school niet. Hij klets te veel,zit nooit stil, is vervelend op het school plein. Zolang hij op school zit moet ik op het matje van iedere ouderavond komen. Hij heeft volgens de leraren hdhd, en zou aan de ritalin moeten. Steeds weet ik van me af te bijten en zeg dat ook; thuis gaat het goed en als jullie last van hem hebben doe er dan wat aan. Ik weet ook wel dat ze dat niet kunnen. Thuis gaat het echt goed, het is een buiten kind en altijd buiten aan het spelen, of aan het knutselen daar kan hij zomaar een paar uur mee bezig zijn. Ik snap ook wel dat hij concentratie problemen heeft op school. En ik moet binnen kort weer met veel lood in mijn schoenen naar school, Ik weet echt niet meer of ik dit kan op brengen? Of ben ik eigenwijs dat ik het van mijn kind niet wil zien.............. Wat moet ik? Kind aan de ritalin terwijl hij lekker in zijn vel zit. Of onthoud ik hem op deze manier van zijn leer prestaties??
Geschreven door: pietje
reactie Jager, Op 05-11-2009 09:46
De mens is van nature een fruiteter, zich continu aan het verplaatsen om aan eten te komen. Eenmaal uit de bomen zijn de mannetjes honderduizenden jaren in groepsverband aan het jagen gegaan. Pas 10.000 jaar geleden zijn we ons gaan vestigen om land te verbouwen. Is het dan zo gek dat de meeste jongetjes niet hele dagen rustig op een bankje kunnen zitten totdat het tijd is om te zaaien en te oogsten? Ons onderwijs is voor landbouwers, niet voor jagers. Moeten we dan maar aan de drugs om als zombies het onderwijs voor boeren te kunnen verdragen? Zouden we niet liever het onderwijs veranderen?
Dacht het wel.
reactie Ingrid, Op 30-11-2007 09:03
ten eerste: leerkrachten hebben NIET het recht om uitspraken te doen wat betreft medicatie gebruik of diagnoses stellen. Zij mogen alleen signaleren en doorverwijzen.
Verder is mijn ervaring dat het gevoel van ouders vaak wel klopt... maar houd er wel rekening mee dat ze op school waarschijnljk een heel ander kind zien dat u zelf thuis ziet..
sterkte ermee!
reactie pietje, Op 30-11-2007 06:55
Ik heb al jaren op internet gezocht de voordelen en de nadelen van ritalin. (leve internet) Vandaar dat ik het ook zo moeilijk vindt, er zitten volgens mij ook meer nadelen dan voordelen aan!!! Een andere school??? Al eens op scholen wezen kijken, ik denk dat juist op die scholen de meesten kinderen voorzien zijn van ritalin. Het is de gemakkelijkste oplossing voor ouders en maatschapij, daarom heb ik het zolang tegen gehouden. Maar enig iedee wat een weerstand je krijgt van de maatschapij en GEZONDHEIDZORG. Juist omdat er een oplossing is. En ik denk dat ik na negen jaar bijna geen andere uitweg zie, omdat ik echt alles al geprobeerd heb en ook zie dat er echt iets aangedaan moet worden. Het is voor KIND ouders en maatschapij bijna niet vol te houden, hij heeft geen vriendjes, leert niet goed (terwijl hij dit wel kan) en hij word door de maatschapij als een iritant ventje gezien, dus nergens geaccepteerd. En dat doet een moeder enrom veel pijn :cry :cry :cry
reactie drs., Op 29-11-2007 00:14
Waarschuwingen en voorzorgen Ritalin:
De behandeling moet plaatsvinden onder toezicht van een arts op het gebied van gedragsstoornissen bij kinderen. De gevolgen voor veiligheid en werkzaamheid op de lange termijn zijn onvolledig bekend. Bij daartoe gepredisponeerde personen kan misbruik optreden. Chronisch misbruik kan leiden tot gewenning en afhankelijkheid met een verschillende mate van abnormaal gedrag. Regelmatige controle van de bloeddruk wordt aanbevolen; bij langdurige therapie ook van het bloedbeeld. Voorzichtigheid is geboden bij een voorgeschiedenis van geneesmiddelen- of alcoholafhankelijkheid. Na staken is zorgvuldig toezicht nodig omdat de-maskering van depressie of chronische hyperactiviteit kan plaatsvinden. Het gebruik kan leiden tot verminderd reactie- en concentratievermogen. Vele dagelijkse bezigheden (bv. autorijden) kunnen daarvan hinder ondervinden. Dit middel kan door pupilverwijding de oogdruk verhogen en een aanval van acuut glaucoom veroorzaken. Voorzichtigheid is geboden bij een voorgeschiedenis van EEG-afwijkingen of epilepsie. Indien convulsies optreden of de aanvalsfrequentie toeneemt de behandeling staken. Het kan bij psychotische patiënten de gedrags- en denkstoornissen verergeren. Bij langdurig gebruik de groei in de gaten houden. Om eventuele groeivertraging in te halen, bevelen sommige specialisten behandelvrije intervallen (in vakanties) aan. Indien de symptomen op paradoxale wijze juist verergeren, de dosering verlagen of de medicatie staken. Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 6 jaar, omdat bij deze leeftijdsgroep de veiligheid en werkzaamheid niet zijn vastgesteld. Bij nierinsufficiëntie en bij leverinsufficiëntie bestaat er geen ervaring met de preparaten met verlengde afgifte. Concerta niet gebruiken bij een ernstige vernauwing van het maag-darmstelsel, bij dysfagie of bij ernstige slikproblemen. Het niet-resorbeerbare omhulsel van de Concerta-tablet kan in de feces teruggevonden worden.
Kan uw zoon niet naar een andere school met meer kinderen dia ADHD hebben?succes
reactie R., Op 02-12-2007 07:22
Maar het verschil dat ik nu 38 ben, zelf op zoek ga naar de antwoorden en m'n bronnen weet te vinden via boeken, internet en door ondervinding. De huisarts heeft me meer als 10 jaar geleden alsnog medicatie als ritalin voor willen schrijven maar dan had ik ook m'n volledige potentieël niet meer kunnen benutten. Ik ben getest op een IQ van 135 en dan had ik waarschijnlijk teruggevallen onder de 110, dergelijke medicatie schroeft namelijk niet zomaar je tomeloze energiebronnen terug maar degradeert ook het denkvermogen.
Daarbij zou ik op geen enkele wijze gedrogeerd willen worden en ben ik me ervan bewust dat dergelijke medicatie door je systeem verwerkt moet worden en bepaalde organen daardoor vroegtijdig zullen 'verslijten'. En onderschat het niet, een middel als Ritalin is een heel zwaar stukje medicatie dat ook de persoonlijkheid zal veranderen, ongeacht hoe positief de specialisten ertegenover staan en zullen prediken 'hoeveel baat je erbij zou kunnen hebben'.
Zo kan ik tal van redenen opnoemen om er niet aan te beginnen, dan ben ik liever een gedreven persoon dan een gedrogeerde (en verslaafd). Ik kon bijv. op school niet echt meekomen omdat ik maar een keer iets hoefde te zien en dan verveeld was van hetgeen er werdt aangeboden. Ik deed niets anders dan vluchten in m'n eigen gedachten terwijl de anderen braaf de stof verwerkte. Maar ik ben alsnog redelijk terechtkomen, ik schrijf nu computerprogramma's voor allerlei bedrijven hetgeen een vaardigheid is die ik heb verworven door zelfstudie, vanuit interesse door boeken en het internet, ik ben autodidact zoals dat wordt genoemd en verdien er ook nog een heel redelijke boterham mee.
Zorg dat je kan voorzien in de motivatie van het kind, wellicht niet altijd een makkelijk opgave, maar ga er niet bij voorbaat van uit dat het kind 'zoals de rest zou moeten kunnen functioneren', het is anders en heeft niet alleen de energie die anderen niet hebben maar kan waarschijnlijk ook veel meer absorberen als anderen. Hetgeen het nodig heeft zijn voldoende bronnen en faciliteiten om het teveel aan energie te kunnen 'botvieren' en wel het laatste dat het nodig heeft zijn verslavende sufmakers die z'n potentieël onderuit halen.
Ik hoop voor het kind dat jullie de juiste beslissingen zullen nemen en zullen kiezen voor de leercurve over wat het kind nodig heeft om z'n plaats te kunnen vinden. De maatschappij is geen maatstaf voor een dergelijk kind maar slechts een verzameling van toepasselijke en minder toepasselijke voorbeelden waar hij zich op z'n eigen unieke wijze naar zal richten en niet. Het enige dat je kunt trachten te doen is begrip en inzicht verkrijgen door ondervinding van en voor de energie die het teveel heeft en proberen het te helpen door het vinden van de juiste wijzen om die energie te kanaliseren en op verantwoorde wijze af te laten vloeien.
Heel veel succes en geluk gewenst,
R.
reactie Dani, Op 14-12-2007 14:58
Mijn zoon van 10 jaar heeft sinds een half jaar Ritalin.
Jarenlang kreeg ik precies hetzelfde te horen op school: Uw kind is druk in de klas, kan niet stil zitten, praat door de les etc.
Mensen om me heen hadden altijd hun woordje klaar over mijn "drukke" kind en ik stak mijn kop in het zand.
Uiteindelijk ben ik toch naar Bureau kind en jeugdzorg gegaan. Na tal van gesprekken en werkgroepen kreeg mijn zoon Ritalin.
De eerste weken werd hij nóg drukker, ik ben zelfs een keer de deur uitgelopen omdat ik hem anders een draai om zijn oren had gegeven en toen.....
Werd hij rustiger. Zijn schoolprestaties gingen met 100 % omhoog, hoefde ik hem niet 10 x te waarschuwen en zat hij zo veel lekkerder in zijn vel.
Eindelijk had hij de rust om gedachten in zijn hoofd te ordenen.
Vorige week was de rapportbespreking op school en wat verbaasde me, de juf vond mijn zoon een lief kind wat heel af en toe een waarschuwing nodig had maar verder heel goed functioneerde. Eindelijk na 6 schooljaren eens een positief bericht.
Stap die molen in en gun je zoon ( en jezelf) een fijner en functioneler leven.
reactie Bonaparte, Op 01-12-2007 17:15
Hoi,
Ik ben 25 jr en weet 5 jr dat ik adhd heb.
Wel ben ik me er altijd van bewust geweest dat ik änders" was dan leeftijdgenoten, en werd daardoor gepest. Ik heb tot 5 jr geleden zonder medicatie alles gedaan en vooral in de pubertijd met heel veel frustratie, escalaties en grensoverschrijdend gedrag omdat ik voortdurend op zoek was naar nieuwe impulsen of kicks. Vanaf mn 20e ben ik ritalin gaan gebruiken en heb ik niet meer het gevoel dat het een kermis is in mijn hoofd.
Nu kan ik gestructureerder en geconcentreerder aan een taak werken en heb ik bijna mn diploma spw. Helaas is het zo dat wanneer je het een tijd gebruikt de werkeing veranderd. Bij mij betekent dit dat ik soms wat zeg waarvan ik later denk (vaak ook niet :roll ) oeps beter niet kunnen doen!
Mijn advies: probeer niet al te jong aan de ritalin te beginnnen. Als de pubertijd begint kan je er veel beter mee starten zo kun je voorkomen dat hij te lang en te vaak tegen identiteitsproblemen onzekerheden die in deze periode normaal zijn, maar niet te sturen! suc6 Sanne
reactie Apart geval, Op 04-02-2008 10:26
Ik ben in de twintig en volgens een psychiater heb ik ook ADHD ik kreeg ritalin, na een tijde 8 pilletjes per dag en nog hielp het niet, Ritalin helpt in veel gevallen maar niet bij iedereen probeer medicijnen zo lang mogelijk uit te stellen
reactie Lotte66, Op 21-04-2008 07:28
Quote:thuis gaat het goed en als jullie last van hem hebben doe er dan wat aan. Ik weet ook wel dat ze dat niet kunnen. Thuis gaat het echt goed, het is een buiten kind en altijd buiten aan het spelen, of aan het knutselen daar kan hij zomaar een paar uur mee bezig zijn. Ik snap ook wel dat hij concentratie problemen heeft op school. En ik moet binnen kort weer met veel lood in mijn schoenen naar school, Ik weet echt niet meer of ik dit kan op brengen? Of ben ik eigenwijs dat ik het van mijn kind niet wil zien.............. Wat moet ik? Kind aan de ritalin terwijl hij lekker in zijn vel zit. Of onthoud ik hem op deze manier van zijn leer prestaties??
>>Als je kind geen lijdens druk heeft, zal de arts/kinder& jeugd psychiater niet zomaar Rithalin voor schrijven.Niet elk kind/mens met ADHD (niet HDAD:-)) gebruikt medicatie.Laat je kind opnieuw screenen binnen de reguliere kindere/jeigd GGZ, afdeling ADHD en gedragstoornissen. mbt ADHD/ADD.
Soms kan de arts een proef periode afspreken of de medicatie baat heeft
reactie anoniem, Op 19-07-2008 21:40
Ik zelf ben een meid van bijna 17, heb een broer met ADHD, ls mijn broer zijn ritalin niet genomen heeft is dat een RAMP , hij is +-15 neemt het nu sinds zijn 10de denk ik, we hebben ook nog een zusje van 7, zij is gestart met rilatinne begin van het schooljaar, om zo haar prestaties bijt e houden, uds goede punten, goede concentratie, zij neemt het thuis nog niet.
Misschien is dit een oplossing? in overleg met een arts natuurlijk, mijn zusje nam een halfje van de 10 mg enkel in voormiddag en zo nu en dan ook is in nammidag en in vakantie neemt ze niets, tenzij wij zelf zeggen van jah nu gaat het te ver of we gaan weg en we willen dat ze rustig is , zonder haar medicatie kan ze zich geen langere tijd bezig houden.
Als het nieuwe schooljaar begint, gaat ons zusje 2x een halfje nemen 1 voormiddag 1 nammidag (in overleg met arts).
ik moet zeggen ik ben zelf totaal niet voor medicatie, maar moet eerlijk bekennen dat ik de voordelen van ritalin ook wel zie,
zonder dat is het tussen mij en broer niet haalbaar
hoopd dat je iets met mijn reactie doen kunt
reactie lala, Op 26-01-2009 14:04
Heel goed dat je je gevoel indeze volgt.
het is zo makkelijk om een kind aan de medicatie te helpen, maar hoe je ze ervan af krijgt...dat is een heel ander verhaal.
Blijf je gevoel volgen..het komt goed..
Jouw verhaal lijkt erg op de mijne.
reactie hans, Op 18-08-2009 16:27
okay
reactie jordy, Op 18-08-2009 22:56
onze zoon heeft het zonder ritalin gedaan
want het is verslavend.hij is nu 14 jaar en zit gewoon op de vmbo kader alleen als hij veel huiswerk heeft dan gaat hij even tussendoor
een balletje trappen want dan zeg hij ik zit vol
energie en dat moet hij kwijt op school gaat dat goed want hij moet een heel eind fietsen.
reactie anja, Op 21-08-2009 19:27
Ik zit in hetzelfde schuitje als jou!! :?
Copyright © 2019 Geheimen van Nederland! De anonieme geheimensite! Geheimen van Nederland staat onder eindredactie van psycholoog-onderzoeker dr. Andreas Wismeijer.