geheimen van

Soorten geheimen

Z

oals je al bij "wat zijn geheimen" hebt gelezen kan alles dat bestaat een geheim worden, zolang iemand maar besluit het niet te delen met anderen. Zo kan iets simpels als een potlood een geheim worden, wanneer je bijvoorbeeld de potlood van je collega hebt gebroken en dat niet wilt zeggen omdat je al als kluns bekend staat onder je collegas!

Maar toch kun je zeggen dat er een aantal soorten geheimen zijn die vaak voorkomen. Wetenschappers hebben aan heel veel mensen gevraagd hun geheim op te schrijven, en hebben daar een soort van samenvatting van gemaakt. De wetenschappelijke literatuur laat er geen twijfel over bestaan wat het belangrijkste geheim van mensen is: al meer dan 25 jaar voeren seksueel getinte onderwerpen de ranglijst aan van meest geheim gehouden onderwerpen. Je moet dan denken aan onderwerpen als masturbatie, vreemdgaan, en seksuele voorkeur en handelingen. Gezien de grote maatschappelijke veranderingen die zich in deze 20 jaar hebben voorgedaan is dit wel verrassend, op radio en televisie lijkt het wel of er helemaal geen taboes meer zijn! Dit lijkt dus een vertekend beeld, want ze zijn er nog wel degelijk.

Naast seksueel getinte onderwerpen zijn er natuurlijk veel meer zaken die vaak geheim worden gehouden. De top 5 ziet er zo uit, het percentage erachter geeft het percentage mensen aan die zeiden dit geheim te houden:

1. seksuele onderwerpen (85%)
zoals masturbatie, seksuele voorkeur, handelingen, etc.
2. relationele problemen (35%)
zoals ruzies, twijfels over toekomst relatie, afwijzingen
3. ziekte (26%)
met name psychische ziekten als depressie, maar ook gênante lichamelijke klachten als SOAs en aambeien.
4. financi7euml;n (12%)
zoals salaris, betalingsachterstanden, schulden of leningen
5. problemen op het werk of op school(12%)
zoals gepest worden en gepasseerd worden met promoties

Dit rijtje is echter een schatting, want verschillende onderzoekers hebben allemaal weer andere percentages gevonden. Wel is het zo dat deze geheime onderwerpen inderdaad de meeste frequent genoemde geheimen zijn.

Je kunt geheimen niet alleen indelen op basis van hun inhoud, maar ook op basis van de vorm zoals groot versus klein, positief versus negatief, etc. Onderzoekers uit Amsterdam gebruikten weer een andere indeling: zij maakten onderscheid tussen individuele geheimen die werkelijk met nog niemand gedeeld zijn en gedeelde geheimen waar op zijn minst één persoon van af weet. Zij schatten dat ongeveer één derde van de mensen een individueel geheim heeft, en twee derde een gedeeld geheim.

Ik doe zelf op dit moment onderzoek om een manier te vinden hoe we geheimen het beste kunnen classificeren. Juist omdat de variëteit van geheimen haast oneindig is, is dit een lastige klus.

In mijn boek bespreek ik alle manieren die tot nu toe zijn gebruikt om geheimen in te delen. Je zult zien dat de ene manier effectiever is dan de ander, en de ene wijze van classificeren vaker wordt gebruikt dan de ander.

Copyright © 2019 Geheimen van Nederland! De anonieme geheimensite! Geheimen van Nederland staat onder eindredactie van psycholoog-onderzoeker dr. Andreas Wismeijer.
Site built by B-nuts