geheimen van

Wie heeft geheimen?

I

eder van ons heeft geheimen, er is geen mens die geen geheim heeft voor tenminste één ander persoon. Dit komt omdat geheimen zo ontzettend verschillend zijn: de meeste mensen hebben kleine geheimen zoals wat je werkelijk vindt van je chef, of dat je wel eens in je neus zit te pulken. Dit zijn zaken die je niet snel aan anderen zult vertellen, maar die wel iedereen meemaakt. Kleine geheimen hebben we dus allemaal.

Helaas kunnen geheimen ook hele ernstige dingen zijn, die aan weinig mensen en soms zelfs aan helemaal niemand worden verteld. Je moet dan denken aan seksueel misbruikt zijn, jezelf minderwaardig voelen of een ernstig misdrijf gepleegd hebben. Wetenschappers schatten dat tussen de 20-30% van de mensen een groot geheim met zich meedraagt; dit zijn geheimen die iemand zelf als zeer emotioneel belastend ervaart.

We kunnen een onderscheid maken in drie groepen mensen:

1. De eerste groep mensen kiest ervoor om een geheim te hebben. Wanneer je bijvoorbeeld vreemd gaat (of fraude pleegt), dan ben je er bij gebaat dit geheim houden. Voor dit geheim heb je zelf gekozen, je had tenslotte ook niet hoeven vreemdgaan of fraude plegen!

2. De tweede groep bestaat uit mensen die een geheim wordt opgedrongen. Hen overkomt iets waar zij niet voor gekozen hebben. Denk dan aan ernstige zaken als misbruikt zijn of mishandeld worden. Deze mensen worden vervolgens gedwongen een keuze te maken: deel ik dit geheim met anderen of niet? Deze keuze is een gedwongen keuze waar zij niet om gevraagd hebben. Dit is gelukkig een kleine groep mensen.

3. Tenslotte is er een groep mensen die van nature geneigd zijn zaken voor zichzelf te houden en niet te bespreken met anderen. Dat wil zeggen, het zijn mensen die niet makkelijk praten over wat hun dwarszit en met name negatieve, persoonlijke onderwerpen vermijden. Deze mensen maken zich ook meer zorgen dan andere mensen om wat die van hen vinden. In het engels worden deze mensen self-concealers genoemd: mensen die zichzelf verbergen. Ongeveer 20% van de mensen vallen in deze categorie.

Geheimen bij kinderen

Wanneer kinderen geheimpjes hebben voor hun ouders, betekent dit dat zij weer stapje verder zijn richting onafhankelijkheid. Kleine kinderen weten nog niet dat andere mensen anders denken dan zij: zij denken dat de hele wereld hetzelfde denkt en voelt als zij zelf. Het heeft dan geen zin om geheimen te hebben natuurlijk! Je kunt dus pas geheimen hebben wanneer je door hebt dat anderen jouw gedachten niet kunnen lezen. Je leer het verschil tussen dat wat jij bent en dat wat anderen zijn.

Familiegeheimen

Amerikaans onderzoek liet zien dat zelfs complete gezinnen en families geheimen kunnen hebben voor de buitenwereld. Het bleek dat familiegeheimen pas aan nieuwkomers verteld worden wanneer het echt niet anders kan: wanneer bijvoorbeeld middels een huwelijksaanzoek zeker wordt dat die persoon deel gaat uitmaken van de familie.

Copyright © 2019 Geheimen van Nederland! De anonieme geheimensite! Geheimen van Nederland staat onder eindredactie van psycholoog-onderzoeker dr. Andreas Wismeijer.
Site built by B-nuts